laupäev, 13. juuni 2009

Tiinus & Poegimine

Tiinuse teisest poolest (tiinuse 5.nädalast) alates suureneb koera energia-, vitamiini- ja mineraalivajadus. Samal ajal ei ole koeral suurenenud emaka tõttu mugav tarbida hiiglaslikke toidukoguseid. Sel perioodil sobib koera toitmiseks kõige paremini kvaliteetne kutsikatoit, millega jätkatakse koera söötmist imetamise lõpuni. Mõõdukas koormus on näidustatud tiinuse lõpuni. Hoiduda tuleks põhjalikust koormuse muutmisest.

Läheneva poegimisaja tunnused:
1) kõhu allalangemine
2) pesa tegemine
3) piima teke.

Kõhu allalangemine viitab poegimise peatsele saabumisele (nn. laskumine). Kutsikad laskuvad emakas allapoole, nii et koerale tuleb rippuv kõht. Kutsikad sünnivad mõne tunni jooksul või vähemalt ööpäeva möödudes.

Poegimine algab esimese järguga:

1.Järk-Emakakaela avanemine
Kestusega 6-12 tundi. Närvilisel esmapoegijal kuni 36 tundi. Koer on rahutu, tunneb end ebamugavalt, jälgib oma kõhtu, ähib, otsib mugavamat asendit, võib väriseda ja harvadel juhtudel isegi oksendada.

Järgnevad kaks järku esinevad iga kutsika sündimisega.

Teise järgu tunnused on:
1) Lootevee väljumine (esmalt rebeneb lootepõis, mis võib tupest paista golfipallisuuruse valge moodustisena),
2) Nähtavad kõhu kokkutõmbed,
3) Kehatemperatuuri normaliseerumine.

Enne poegimist langeb koera kehatemperatuur umbes 37 kraadini. Koer hakkab lõõtsutama ning enne kutsikate ilmaletulekut väljuvad looteveed. Poegimise lähenedes muutub lõõtsutamine sünnitusvalude tõttu aina katkendlikumaks.

2.Järk-Kutsika väljutamine

Kutsikate arvust sõltuvuna on kestus 3-12, harvem kuni 24 tundi.

Normaalse poegimise korral sünnib 1.kutsikas kahe, maksimaalselt nelja tunni jooksul pärast 2.järgu tunnuste esinemist. Järgmised kutsikad sünnivad 5 minuti kuni 2-tunniste (max.4) vahedega.

3.Järk-Väljutatakse platsenta ja lootekestad

Tavaliselt sünnib kutsikas pea ees ja lootekestadega ümbritsetuna. Lootsekestad võivad olla sünnitusteedes rebenenud, kuid see ei tähenda midagi ohtlikku.
Peale poegimist tahab emakoer lootekestad ära süüa. Anna talle söömiseks ainult ühed. Koer saab lootekestadest hormooni, mis suurendab piima kogust. Kui lased koeral ära süüa kõik lootekestad, läheb tal ilmselgelt kõht lahti.

Ema vabastab sündinud kutsika teda ümbritsevast lootekestast, närib läbi nabanööri ning lakub kutsika puhtaks ja kuivaks.

Kui ema seda ei tee, tuleb kõike seda teha inimesel!

1) Vabasta kutsikad lootekestadest.
2) Kui emakoer ei näri nabanööre katki, siis katkesta need küüntega pigistades ning samal ajal rebides, et nad kohe sulguksid või sidudes nabanööri kinni niidiga 1-1.5 cm kaugusele kutsika nabast ning katkestada see niidist platsenta pool. Nabanööri lõigata ei tohi! Ning ka Nabanööride kinni sõlmimine pole mingil juhul vajalik, sest koerlased juba iseeneslikult vabas looduses poegides sõlmi ei meisterdaks.
3) Kutsika nina ja suu tuleb puhastada limast, kontrollida hingamist ning ta kuivaks hõõruda. Seejärel panna kutsikas piima imema.

Vältimaks kutsikate nälga, kontrolli alati, kas kõik kutsikad pääsevad nisadeni sööma. Vajadusel eemalda ahnemad natukeseks, et tõrjutudki ligi pääseksid. Seda eriti siis kui emaskoeral on nisasid vähem kui kutsikaid.

Vajadusel anna kutsikatele lisatoitu. Kui emal ei ole piisavalt piima ja näljased kutsikad karjuvad, siis tuleb sul neid pipetiga sööta soojendatud täispiima või apteegis pakutavate loomadele mõeldud Lactol-piimaasendajaga. Koeraema nappi piimatoodangut saad suurendada, kui söödad talle palju lihaleent või beebidele mõeldud piimaasendajat.

Kui koeral esineb enne võ pärast poegimist krambid, on põhjuseks kaltsiumipuudus, millele lahenduse saate loomaarstilt.

Umbes 3 nädalat pärast poegimist hakkab ema kutsikaid võõrustama, mis seisneb selles, et emakoer oksendab kutsikatele oma toitu, millest tolled õpivad iseseisvalt sööma. Alates 4.elunädalast võib kutsikaid ise toitma hakata. Ema oksendamine lõpeb, kui ta märkab, et kutsikad saavad ka muidu süüa.
Tige koer on vihane ka sünnituse ajal ning pärast seda, kuid vajaduse korral palub sellinegi koer abi. Ka hea koer võib selles olukorras olla ärritunud ja umbusklik. Olenemata looma meeleolust, ära lase võõrastel inimestel häirida koera ja tema kutsikaid.


Probleese poegimise tunnused:
1) Kutsikad sünnivad pikemate kui 4 tunniste vahedega.
2) Lootevee väljumisest alates pole 2-3 tunni jooksul midagi toimunud.
3) Koera kõhu kokkutõmbes kestavad ebaregulaarselt juba 2-4 tundi.
4) Tugevate ja regulaarsete kõhu kokkutõmmete tulemusel ei sünni kutsikat juba 20-30 minuti järel.
5) Eelmise kutsika sünnist on möödas rohkem kui 4 tundi ja järgmist kutsikat ei sünni.
6) Koera teine poegimisjärk kestab kauem kui 12 tundi.

Allikad: * Ert K., Mägi K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim;
* Lindblom L., Oja S. (1992). Oman koiran hoito. Kirsusta hännänpäähän. 4. osa. Porvoo-Helsinki-Juva: Werner Söderström Osakeyhtio. Tõlkinud eesti keelde Jõgila R. (1995). Hoia oma koera koonust sabaotsani. Tallinn: Ilo.

Kommentaare ei ole: