laupäev, 13. juuni 2009

Steriliseerimine & Kastreerimine

Steriliseerimine

Arenenud ühiskonnas on mõistlik steriliseerida kõik aretusse mittekuuluvad koerad ja seda nende varases eas!

Kui te soovite, et teie emasloom ei poegiks, soovitatakse ta steriliseerida enne esimest, või esimese ja teise jooksuaja vahel.
Emase koera steriliseerimist nõuavad ka sellised näidustused:
1) korduvad emakapõletikud
2) mädaemakad
3) emaka ja munasarja kasvajad
4) epilepsia.

Steriliseerimise käigus eemaldatakse emakas ja munasarjad. Selle käigus ei teki jooksuaegasid ega emakahaigusi.
Kui pole meditsiinilist näidustust, siis ei steriliseerita koera jooksuajal ega vahetult enne või pärast seda. Koera on õige steriliseerida innatsükli etapis, mil munasarjad on soikeseisundis. Steriliseerimine selles ajavahemikus aitab vältida piimanäärme kasvajate teket.

Steriliseerimise järel aeglustub looma ainevahetus, kuid üleliigse kehakaalu vältimiseks aitavad siis vaid piisav liikumine ja vastav toitumine, mis ühtlasi ennetab uriinipidamatust (erineb rohkem suurt tõugu koertel).
Steriliseeritud koerad muutuvad arstide ja omanike tähelepanu kohaselt aga mänguhimulisemaks, tähelepanelikumaks ja tasakaalukamaks.

Kastreerimine

Isased koerad, keda ei kasutada aretuses on soovitatav kastreerida. See aitab vältida isastele koertele iseloomulikke käitumisprobleeme. Kastreerimine ennetab ühtlasi ka hilisemas eas esinevaid eesnäärme probleeme. Kindlasti tuleb kastreerida ka peitmunandiga koerad.

(täiendamisel)

Ert K., Mägi K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas selle toreda projekti eesmärk on maha kirjutada kõik ''Sõber koer ja tema tervis'' peatükid, et inimesed ei peaks seda raamatut ostma või laenutama? Või on sellel ka mingi sügavam mõte?

Sander ütles ...

Tere.

Aitäh, et sõna võtate. Kuid enne kui Teile vastan, kas võiksime teineteisega nime ja kontaktandmete kaudu suhelda?

Aitäh!

Sander Porohov
mob. 534 525 02