teisipäev, 9. juuni 2009

Koerte paugukartus

Paukudest ärevusse sattuvaid koeri ei tohi paugutamise ajal üksi koju jätta, sest nad võivad endale viga teha. Õue- ja ketikoerad, kes pauku kardavad, tuleks paugutamise ajaks tuua tuppa, sulgeda esikusse või garaaži, et nad arevusse sattudes minema ei jookseks.

Kui koer kardab kõvemat müra, tuleb teda sellega harjutada!

Alustuseks sobib näiteks ilutulestikuga video, mida koera juuresolekul mängida. Alguses olgu see üsna vaikseks keeratud häälega. Samal ajal koera koera rahustada, kiita ning juhtida tema tähelepanu kõrvale kas mängu või maiusega. Et mitte koera liialt ärritada, ärgu olgu mäng liiga aktiivne! Kui koer on teatud müratasemega harjunud, võib häält valjemaks muuta.

Kui harjutamine ja treening ei tundu tulu toovat või olete sellega hiljaks jäänud, on sagedase paugutamise ajal viimane võimalus kasutada loomaarsti käest saadud rahusteid. Rahustid tuleb sisse anda aga täiesti rahulikule koerale vähemalt pool tundi enne oletatava paugutamise algust. Selline ennetuslik oletamine on teinekord aga üsna keeruline.

Azepromasiinirea preparaate soovitatakse kasutada vaid tõeliselt hüsteeriasse minevate koerte puhul, kes on suutelised paugukartuses vigastama nii iseennast kui teisi. Pärast ravimi manustamist jäävad koerad rahulikuks, mõned neist ei ole mõne aja vältel suutelised korralikult liikuma. Kõrvalnähuks on väikeste veresoonte laienemine, mis on eriti märgatavad silmamunal, kus need nagu valguksid verd täis. Ärge sattuge paanikasse! See kaob koos ravimi mõjuga.

Ettevaatlik peab olema, kui koeral on arenenud südamehaigus. Need ravimid põhjustavad vererõhu mõningast langust. Kui koerale on juba määratud sama toimega südamerohud, mida antakse iga päev, võib ravimite koostoimel tekkida vererõhu väga järsk langus. Laske oma loomaarstil kõik annused üle vaadata, leida võimalikud riskid!

Kuna koerad tajuvad inimesest kõrgemaid helisid muutuvad nad väga ärevaks juba enne äikesetormi, siis kui inimene näeb alles silmapiiril musti pilvi. Ka nende loomadega tuleb käituda nagu teistegi paugukartjatega. Tähelepanu tuleks hoida mujal, neid ei tohi aktiivse mänguga üles ärritada, koera võib selle asemel masseerida.


Allikas: Ert K., Mägi K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim

Kommentaare ei ole: