teisipäev, 9. juuni 2009

Koeraga talvel

Ettevaatust, kui koer sööb lund! Ka nemad võivad saada kurgupõletiku.

Vältida koera tänavasoola või muude jäätumisvastaste kemikaalide lakkumist! See võib osutuda talle eluohtlikuks.

Lumise ning jäise ilma korral võib loom kaotada lõhnataju, seega on mõistlikum teda mitte jalutusrihma otsast lahti lasta. Pärast jalutuskäiku pühkida ja pesta alati koera käpad, jalad ja kõhualune puhtaks nii lumest kui tänavasoolast. Paks lumekord käppade all võib kahjustada käpapaljandeid, misjärel need lõhenevad ja veritsevad. Selle kaitseks aitavad käpakaitsed ja käpavahad. Käpavahaga võib määrida ka pikkade lontis kõrvade ja pikakarvaliste koerte kõrvaotsi, vältides lumeklompide kogunemist ka kõrvaotstesse.

Kuna varvastevahelised karvad ei kaitse käppasid külmetumise eest, vaid hoopis soodustavad sealsete lumeklompide kogunemist käpa alla, on mõistlik varvastevahelised karvad lühemaks pügada!

Lühikese ja õhukese karvaga koerale muretseda talverõivad. Mantel katku selja- ja kõhuosa, eriti väikestel ja madalajalgsetel koertel.

Iial ei tohi jätta külma ilmaga koera autosse! Koer võib raskelt külmetuda. Võttes koera külmaperioodil endaga reisile, peate ta endaga igale poole kaasa võtma. Seda tuleb eriti arvestada haigete, vanade või külmakartlike koerte puhul. Ärge laske neil pikalt õues viibida. Kui koer väldib liikumist, istudes vaid värisedes maha on viimane aeg kiires korras sooja minna.

Õuekoeri tuleb talveperioodil rikkalikumalt toita, soovitavalt leige pudru või vees leotatud kuivtoiduga, sest sel viisil saab koer juba süües piisavalt vedelikku. Jälgida, et koera joogivesi ei külmuks!

Kuna koer kasutab kehatemperatuuri säilitamiseks rohkem energiat, peab nii õuekoeral, kui ka pikalt õues viibiva toakoera toidumenüü sisaldama rohkem energiat.

Toas, kus koer magab, ei tohi põrand olla liiga jahe ega uste alt puhuda tuul. Koera magemisasemele pange lisatekk ning vajadusel kergitage magamisase pisut kõrgemale.

Vältida talvel autoradiaatori jahutusvedeliku lisamise korral koera juurdepääsu antifriisile! Neile paistab see meeldivat, aga antifriisis sisalduv propüleenglükool põhjustab eluohtlikku neerupuudulikkust.


Allikas: Ert K., Mägi K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim

Kommentaare ei ole: