teisipäev, 9. juuni 2009

Reisimine suvel ja ujutamine

Koeri ujutada ainult selleks ettenähtud kohas!

Olla ettevaatlik koerade ujutamisega jões, kuna kiire vool võib loomad kaasa viia. Kindlasti hoiduda ka koera ujutamisest solgises, sinivetikatest reostatud ja veetaimederikkas vees, sest sinivetikad võivad olla koertele sama ohtlikud kui inimestelegi ning ohtrad veetaimed takistavad looma liikuvust ujumisel.

Tiheda paksu aluskarvaga koeri tuleb pärast ujutamist hoolikalt kuivatada. Lühikarvalistel koertel ei tohi lasta pärast märjaks saamist olla tuuletõmbuse käes. Soojal ajal koeraga autoreisile minnes, varuge kindlasti puhast joogivett ning tehke joogipause. Autoaken võib sõidu ajal olla vaid pisut avatud ning mitte mingil juhul ei tohi sõidu ajal lasta koeral pead aknast välja pista, sest saadud tuuletõmbusest võib koer jääda kõrvapõletikku, ühtlasi on oht võõrkehade sattumiseks kõrva ja silmadesse.

Elektriliste küljeakendega autol olla eriti tähelepanelik, sest koer võib eneseteadmatul kombel juhuslikult lüliti kaudu akna avada ning selle kaudu välja kukkuda.
Ohutuks reisimiseks võiksid koerad paikneda auto tagaosas võrguga eraldatult või turvatraksiga tagumise turvavöö külge kinnitatult.

Vältimaks koera eluohtlikku ülekuumenemist, ei tohi koer viibida päikese käes suletud akendega autos. Kehatemperatuuri tõusule aitavad kaasa ka ärevus ja närvilisus.
Kuumarabanduse tunnused on:
1) ilastamine
2) oksendamine
3) lõõtsutamine
4) minestamine ja
5) krambid

Kuumarabanduses koer tuleb kiiresti maha jahutada, viia jahedasse kohta, kasta märjaks, mässida märgade linade või tekkide sisse. Seejärel pöörduda koheselt kiiremas korras arsti poole!


Allikas: Ert K., Mägi K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim

Kommentaare ei ole: