esmaspäev, 27. aprill 2009

Kutsika ostmine

Soetatav kutsikas peab olema vähemalt 8-nädalane, suurekasvulise tõu puhul vähemalt 12-nädalane. Ostma minnes, tehke kindlasti selgeks kutsika vanus.


Kutsikaid ostes jälgige keskkonda, kust te neid ostate. See peab olema piisavalt soe, korrastatud ja puhas, hästi valgustatud.
Koeramüüjalt küsige kutsikate kohta seonduvaid küsimusi, need on esimesed vajalikud algteadmised koeraga edaspidi toimimisel.
Pärige pesakonna suuruse kohta, paljud neist juba müüdud on,
vanematele omaste käitumismanöövrite kohta,
isalooma omadused, isalooma omanik.
Küsige kas kutsikad on läbinud veterinaarse ülevaatuse, mis protseduure neile seni on tehtud- ussitõrje, vaktsineerimine jne- ja millal viimati. Nii oskate planeerida järgnevaid.
Huvituge toitudest, mida seni kutsikatele on pakutud, söögikellaaegadest, kogusest;
piirkondadest, kuhu kutsikaid on lubatud (voodi, tugitool vms).

Julgege kutsikat ostes küsida kaasa mõni pilt teistest sama pesakonna kutsikatest või tehke need ise.
Võtke kaasa mõni ese, millega kutsika õed-vennad on kokku puutunud, mõni mänguasi või nende lõhnaga tekike. See kõik aitab kutsikal uues kodus kohaneda, sest kipub teine just esimestel öödel uues kodus pisut nutma. See tuleneb võõrast ümbrusest ja õdede-vendade puudumisest.
Toeks saate olla teie ise, käies teda vahepeal lohutamas või veetes esimesed ööd tema juures. Ärge võtke kutsikat oma tuppa või voodisse, kui see peaks edaspidi olema talle keelatud.
Üksikule kutsikale võib ööseks põlema jätta kerge valguse, vaikselt mängima panna teleka või raadio, tema lähedale asetada tiksuva kella, mis meenutab talle pesakaaslaste südametukseid.


Kutsika ostmine lõpeb ostu-müügilepinguga, mis ühtlasi tõestab kutsika teilekuuluvust.
Lisaks sellele ka tõu- ehk registreerimistunnistus, kuhu on märgitud kutsika registrinumber, nii-öelda tema isikukood, tema esivanemad ja täispikk nimi.


Allikad:
http://www.koer.ee/Kutsika_ostmise_keeruline_kunst.html
Koch-Kostersitz, M. (1992). 400 nõuannet koeraomanikule. Tallinn: Saareke.
Ert K., Mägi K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Taname huvitavat teavet