esmaspäev, 27. aprill 2009

Koera uus kodu

Teha koerale selgeks tema territoorium ja kohad, kus tal käia pole lubatud sunnates teda antud paikadest eemale sõnaga "Ei!" Vabaduse piiramine aitab õpetada koeral puhtust pidama.
Laske kutsikal uue koduga rahulikult tutvuda. Tutvustage talle teisi pereliikmeid, ka teisi loomi, ükshaaval.

Probleemide vältimiseks tuleb kohe alguses koerale selgeks teha, et teie olete karja juht ehk peremees ja tema asub karjas madalaimal astmel. Koeral ja teil endal on kergem, kui te ei pea tulevikus oma juhtpositsioonide pärast võitlema.

Kutsika eest tuleb ära teravad köögitarbed, kodukeemia, toataimed ja peale elektrijuhtmete muud esemed, mille vastu võiks kutsikal närimishuvi tekkida.

Esimeseks eluasemeks sobib ajalehtede ja tekiga vooderdatud karp, mida saab kergesti vahetada. Kui kutsika hammastumine on möödas (u. 6 kuu vanuses) võib karbi asendada korralikuma asemega. Ase paigutada vaiksesse kohta kus teha magades ei häirita. Koera ase olgu niisama suur, et ta suudab end selle peal välja sirutada. Ase ärgu olgu ka liiga pehme!
Koeraase olgu pestava välisvoodriga, et vältida magamisasemesse salvestuva spetsiifilise koeralõhna levimist ümbritsevas ruumis olevatele esemetele.
Mõni koer eelistab magada poes leiduvatel oakottidel. Ka nende väline kate olgu eemaldatav ja katteid olgu varuks.
Väljas peetavatel koertel olgu oma kuut koos avara jooksuaiaga (aia maapindsügavus vähemalt 50 cm). Kuut olgu välis ja siseseinaga, mis vahelt soojustatud.Koera ei saa õues pidada, kui tema haukumine naabreid häirib.

Toas sobib väiksele koerale: veokorv, toakuut, koopakujuline korv
Keskmist kasvu koerale: madalam sisenemisavaga korv
Suurekasvulisele: madrats, mis kaetud pestava riide või matiga.

Ärge lubage kutsikat mööblile või pereliikmete vooditesse. Sellest harjumusest pole hiljem kerge loobuda.
Kodust lahkudes või kutsikat järelvalveta jättes aitab probleeme lahendada mänguaedik, mille põhjaks ei tohiks olla mõni teie hinnaline vaip.

Täiskasvanud koera kasvatamises aitab teid mõni loomaarst või dresseerimisspetsialist. Seda juhul kui koera iseloom ja kasvatus teie endi õpetustele ei allu.

Kutsikat tuleb varakult harjutada kaelarihmaga, seda koera kasvades sageli kontrollida ja reguleerida. Kaelarihmale kinnitada sildike või trummlike omaniku aadressi ja telefoninumbriga.
Jalutusrihmaks valige endale mugavaim, mida võimalik vastupidavuse tõttu kasutada terve koera eluea. Reguleeritava jalutusrihma või -keti korral olla ettevaatlik, sest hooletu kasutamine põhjustab kaelavigastusi.

Kõiki koeri tuleb suure karvaajamise vältimiseks harjata või kammida IGA PÄEV. Lühi- või keskmiskarvaliste jaoks sobib jäikade harjastega hari või koerakinnas. Pikakarvaliste koerte sasimike harutamiseks on parim metallkamm.
Pikemakarvaliste tarvis on abiks ka pügamine, muretseda tuleb vaid kodused pügamisvahendid, sest koertejuuksuri külastamine võib olla kulukas.

Toidu- ja joogikausid olgu sellised, mis ümber ei lähe. Vajadusel tuleb sööginõud puhastada vee ja pühkida rätikuga. Spetsiaalseks desinfitseerimiseks on loomakauplustes desinfektsioonivahendid.

Vältida neelamisohtu põhjustada võivaid liiga väikeseid mänguasju. Seega, ärgu sisaldagu mänguasjad kergesti eemalduvaid tootedetaile. Sobivad purunematust täiskummist mängulelud! Närimismänguasjad säästavad mööblit ja leevendavad kutsika hammastumist.

Vana või madala rasvkoega koer vajab külma ja märja ilmastiku kaitseks mantlit või keepi, mis kataks teda kaelast sabajuureni. Sealjuures koera liigne riietamine mistahes olukorras on aga vastuolus tema loomusega, kahjulik karvale ja riiete all tekkinud palavus võib viia külmetumiseni. Talviti on kutsikal tänavasoola kaitseks hea kasutada käpavaha või nahksusse, sealhulgas ka igasuguste käpavigastuste korral. Hiljem õpib koer aga soolaseguseid piirkondi ise vältima.

Koeraga metsas või põldude vahel jalutades on hea kasutada signaalvilesid, ka hääletuid vilesid, sest koer kuuleb palju kõrgemaid helisid kui inimene.


Allikad:
David Alderton'i teosest tõlkinud Vissak, P. (1997). Hamlyni lemmikloomade hooldamise entsüklopeedia. Tallinn: Varrak.
Koch-Kostersitz, M. (1992). 400 nõuannet koeraomanikule. Tallinn: Saareke.
Ert, K., Mägi, K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim.

Kommentaare ei ole: