esmaspäev, 27. aprill 2009

Kutsikate toitmine

Kutsikale pakutavast toidust sõltub tema tervis. Valige seda hoolikalt!

Kutsikaid tohib toita alates nende 4.elunädalast.

Varajane tutvustamine tahke toiduga aitab vähendada emaslooma koormust, kutsikatel üle saada rauapuudusest ja teeb lõpliku võõrutamise lihtsamaks. Rauavaegus tuleneb sellest, et koera piim on rauavaene ja seega tuleb kutsikatele hakata lisatoitu pakkuma varakult- kolmanda elunädala piires.

Alustada tuleks körditaolise toiduga, milleks:
1) lisatakse kutsikakonservile võrdses koguses vett või
2) kutsikate jahvatatud kuivtoidule vett vahekorras 1:3.

Kuna kutsikate seedimine on sel perioodil väga õrn, võib esineda kõhulahtisust või oksendamist. Sel juhul võiks kördi moodustada äärmiselt seeduvast konservtoidust, mille minimaalne valgusisaldus on 25%. Üldiselt peaks kutsikatoidu valgusisaldus olema 22-32% kuivainest. Valk peab olema keskmisest parema seeduvusega.

Kui huvi kuivema toidu vastu suureneb, võib vee kogust vähendada. Kutsikad peaksid viiendaks elunädalaks sööma juba piisavas koguses tahket toitu, sest sellest ajast hakkab emal piimakogus vähenema.

Et leevendada võõrutusaegset stressi, peaks kutsikale pakkuma sama toitu, mida emalegi tiinuse lõpul ja imetamise ajal. Tavaliselt võtavad kutsikad selle kiiremini omaks ning neil on väiksem oht ka seedeprobleemide tekkeks.
Kui kutsikas on võõrutatud, on tema õige toitmise eesmärgid optimaalne kasv ning hoidumine rasvumisest ja kasvuaegsetest skeletiprobleemidest. Selleks tuleb silm peal hoida toidu energiasisaldusel ning suurt kasvu tõugude puhul ka kaltsiumi- ja fosforisisaldusel.
Paljud koeraomanikud arvavad, et kui kutsikale anda palju süüa, siis kasvab temast suurem koer, mis tegelikult on vale.Selline kutsikas võib küll kiiremini saavutada täiskasvanud looma mõõtmed, kuid see tähendab ka lisakoormust arenevale luustikule. Samuti soodustab ülesöötmine kutsikaeas suurema koguse rasvarakkude teket ning sellisel koeral võib olla kogu elu probleeme liigse kehakaaluga. Suurt tõugu koertele liigsete toidukoguste söötmisel võivad areneda skeletiprobleemid.

Kutsikatele sobiva toidu energiasisaldus on:
1) 350-450 kcal/ 100g kuivaine kohta,
2) suurtel tõugudel 320-380 kcal / 100g.

Tavaliselt on väiksemat kasvu kutsikate toidu energiasisaldus suurem, suurt kasvu kutsikate oma väiksem. Erandiks dogid, kelle energiavajadus on kasvueas 25% suurem kui teistel gigantkasvu tõugude kutsikatel.

Kutsikatoidu kaltsiumisisaldus peaks olema:
1) 0.7-1.7% kuivainest,
2) suuremat kasvu tõugude puhul mitte üle 1.2%.

Kaltsiumi ja fosfori suhe:
1) 1:1-1.8:1.
2) Suurematel maksimaalset kuni 1.5:1.

Kutsikale ei tohi sööta lisamineraale, vaid talle tuleb valida sobiv toit. Kutsikatoit peab olema äärmiselt hästi seeduv, et neil ei tekiks kõhugaase ja –lahtisust ega oksendamist. Kutsikat peab pärast võõrutamist toitma vähemalt neli korda päevas, vanemaks saades toidukordade arv väheneb, kuid ka täiskasvanud koera päevane toidunorm oleks soovitatav jagada kaheks- hommikul ja õhtul.



Päevane toidutarvidus

Koera mass/ Toidu kogus
2kg/ 110-140g
5kg/ 200-280g
10kg/ 400-570g
20kg/ 680-900g
35kg/ 900-1100g
45kg/ 1250-1600g
70kg/ 1700-2000g


Allikad:
Ert, K., Mägi, K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim.
David Alderton'i teosest tõlkinud Vissak, P. (1997). Hamlyni lemmikloomade hooldamise entsüklopeedia. Tallinn: Varrak.

Kommentaare ei ole: