esmaspäev, 27. aprill 2009

Erinevad koeratoidud

Kodutoit

Kodutoiduks ei ole teie söögilaua ülejäägid! Koera kodutoidust saab rääkida siis kui temale on valmistatud eraldi söök arvestades tema toitainevajadusi. Sellise ratsiooni koostamine on keeruline ning sageli tähendab ka seda, et koer ei saa kodutoiduga kõiki vajalikke toitaineid või saab neid liiga palju.

Kui võttes vaevaks toiduratsiooni välja arvutamise, ühendame hoolivuse oma koera vahel. Kodutoit on ajamahukas. Tingib tasakaalust väljas dieeti ja kvaliteetse tooraine kasutamisel on kodutoit sama kallis kui professionaaltoit.

Poetoit

Poetoit on tihti ülemaitsestatud, tooraine on madala kvaliteediga ja sisaldavad liigselt lisatud mineraale ja vitamiine. Poetoit võib koertel põhjustada seedeprobleeme. Seega ei sobi poetoidud koertele, kellel on seedeprobleemid või on nad allergilised. Vastasel juhul muutub poetoitu ostes saadud rahaline võit kopsakaks arveks loomaarsti juures.
Mida madalam on toidu kilohind, seda madalam on tema toiteväärtus ja seda rohkem teda kulub. Seetõttu ei pruugi poetoitu ostes rahaline võit olla kuigivõrd suurem kui profesionaalse toidu puhul.

Professionaalne koeratoit

Kõrgekvaliteetse toorainega loomatoit! Selliste toitude retseptid on kontrollitud, kinnitatud, ega kõigu partiide raames. Professionaalsed koeratoidud on tasakaalustab täpselt nõnda, et koer saab kõiki eluks vajalike vitamiine, mineraalaineid ja toitaineid just nii palju kui vajab.
Professionaalsetele koeratoitudele ei tohi lisaks midagi sööta, sest nõnda kipub vajalikke mikrotoitaineid olema liiast, see aga on ebatervislik.
Professionaalseid koeratoite müüakse loomakliinikutes ja lemmikloomapoodides. Seal oskavad teid juhendada ka asjatundjad müüjad.
Professionaalsete koeratoitude erinevad sordid on vastavuses teie looma vanusele ja kasvule. Sealjuures valikuvõimalus maitsetele, kuivtoitudele ja konservidele ning isegi toitu erivajadustega loomadele. Ravitoite on võimalik osta ainult loomaarstilt.

Maiused

Maiustusi antakse vaid koera premeerimiseks, juhul kui ta on selle ära teeninud! Maiustusi ei kasutata lihtsalt soovist koerale midagi meelepärast anda või selleks et asendada nii koeraga tegelemist!

Koerte maiuseid on erinevaid, alates šokolaadikommidest kuni närimiskontideni. Maiused pakuvad koertele ajaviidet, närimisrõõmu ja tegevust hammastele, nende eest ka hoolt kandes.
Iga maiusepaki peal peab olema märgitud päevanorm. Päevanormii ületada ei soovitata, vajadusel võib igapäevast toiduportsu vähendada.
Kauplustest maiuseid valides tuleb läbi lugeda nende koostis ja andmisjuhend, sest mida täpsemini on need mainitud, seda usaldusväärsem on toode. Kui on märgitud, et maiust tohib anda piiramatus koguses, viitab see toote kahtlasele kvaliteedile.
Kui koer on kodutoidul, siis isegi vitaminiseeritud maiused ei taga tasakaalustatud toitumist. Sellisel juhul tuleb koerale anda täiendavat vitamiini- ja mineraalainete preparaate pulbrite või tablettide näol. Selleks sobivaima aitab valida loomaarst.

Loomaarst aitab teid ka erivajadustega koerte maiustuste valimisel. Sest heast südamest antud vale maius rikub kuudepikkuse vaeva looma heaolu- tema tervise- heaks.

Kondid

Kutsikale ei anta konti enne hammaste täielikku vahetumist! Konti ei anta ka vanale koerale, kelle hambad ei ole enam nii tugevad ja kelle seedimine on aeglased. Kui koeral on kondist tekkinud seedeprobleeme, tuleb edaspidi vältida talle seda andmast.
Kont ei tohi olla nii pisike, et koer suudaks selle ilma närimata alla neelata!

Kondid ei ole koerale söök või selle asendus. Kont on talle meelelahutus! Koerale võib konti anda peale sööki, siis ei ole ta näljane ja saab kondi töötlemisega rahulikumalt tegeleda. Lindude ja sea toruluud on koertele ohtlikud, kuna nendest eraldub koerale ohtlikke kilde, mille tagajärjeks võib olla loomaarsti kohene sekkumine. Ohutumad on veise ribiluud ja koodid, mida ta ei jaksagi katki teha, vaid viilib neid ajaviiteks.

Ohutuse mõttes saab päriskonte asendada alati loomakliinikutes pakutavate närimiskontidega.

Allikas:
Ert K., Mägi K. (2007). Sõber koer ja tema tervis. Tallinn: Pilgrim.

Kommentaare ei ole: