esmaspäev, 27. aprill 2009

Enne koera soetamist

Seoses koerte kasutusaladega liigitatakse neid:
1) seltsi-,
2) teenistus-,
3) jahi-,
4) sport- ja
5) karjakoerad.

Niisiis, mõtle enne, milleks sa üldse koera võtta kavatsed. Kui sul on mingi kindla tõu kohta huvi, siis konsulteeru näiteks mõne koerakasvatajaga. Uuri kirjandusest selle tõu päritolu, tema omadusi ja iseärasusi. Näita üles huvi ja tutvu esmalt pereliikmega, kellega koos elama hakkad.

1) Seltsikoerad on omased inimestele, kes otsivad kaaslast üksikutel hetkedel, on seltsiks ja kergeks meelelahutuseks. Seltsikoeri võib pidada ka nö. "kodukaunistusteks", kuna kannavad ka ühtlasi nimetust dekoratiivsed koerad.
2) Teenistuskoerad on rakendatud mingile kindlale tööle- õuevalvamine, pimeda inimese juhtimine, seadusetöö, jne. Teenistuskoertel on raudne ja pikaajaline väljaõpe, õuevalvuritest koerad muidugi seda nii agarasti ei vaja.
3) Jahikoerad on omaniku poolt kaasatud ja väljaõpetatud tingimustega kütid. Nad hõlbustavad jahilkäiku, muudavad võõras metsas liiklemise kindlamaks ja on ka jahilkäigul seltsimeheks.
4) Sportkoerad on võistluskoerad. Nendega võisteldakse erinevatel aladel, nõuavad omaniku poolt agarat tööd ja palju aega.
5) Karjakoerad on eesmärgistatud karjapidamiseks, karja kooshoidmiseks, valvamiseks ja julgeoleku tagamiseks.

Arutle läbi oma võimed ja võimalused. Kas sul on töö,kooli ja huvide kõrvalt koerale piisavalt aega, kas sinu igakuine rahaline ülejääk võimaldab sul ka koera hügieeninõudeid ja vajadusi rahuldada, on sul piisavalt kohusetunnet kellegi teise elu eest hoolitsemiseks peale iseenda oma ja mõtle, kas sa suudaksid koerale heaolu tagada.
Kui sul esineb mõnes eelnevalt loetud asjaolu suhtes kahtlusi, siis kuula minu soovitust:
Võta koer alles siis, kui sul kõik tingimused on täidetud!
Kui oled tingimustega vastuolus, siis lükka koeravõtmist paar-kolm kuud edasi, ja ürita midagi muuta, vajadusel ise koos sellega muutuda. Kui ajapikku leiad tingimused täidetud olema, neid aastate jooksul järgima kohustud, siis palun, leia omale üks sõber.

Äärmiselt vajalikuks võin väita sõprade arvamuse! Kuula oma sõpru, kui neilt koerasoetamise kohta arvamust pärid, sest sageli tunnevad nemad meid just paremini, kui me ise. Pea nende sõna olulisemaks, kui enda oma, sest mõnikord kipuvad paljud inimesed ennast upsakusest üle hindama. Kas nende arust sa ikka sobid koera pidama?

Lapsevanemad, kelle lapsed on veel väikesed, peavad antud tingimused ise täitma. Mõelda tuleb ka sellele, et koera eluiga on pikk ning lapsed vanemaks saades kodunt lahkudes koera vanemate hoolde jätavad.

Koera võttes, ei pruugi sa olla enam oma aja peremees.
Kellegi teise elu on nüüdsest sinu kätes!

Kommentaare ei ole: